70 Föreskrifter (AFS) blir 15 Föreskriftshäften
Arbetsmiljöverket arbetar för fullt med den nya regelstrukturen där de omarbetar samtliga av sina föreskrifter (AFS:er) för att bland annat få ett modernare språk och en enklare struktur för dig som arbetsgivare att förstå vilka krav du är berörd av. Strukturen ger även en överblick och gör det enklare att se hur reglerna hänger ihop.
Det blir även enklare för Arbetsmiljöverket att uppdatera och komplettera föreskrifterna i framtiden t.ex. om där uppstår nya risker i arbetsmiljö.
Förändringarna kommer vara många men ändå kommer innehållet och kraven i stort sett vara de samma. Hur går det ihop?
Ca 70 föreskrifter (AFS:er) kommer att bli 15st föreskriftshäften.
Häftena kommer att innehålla fler kapitel, där ni kommer känna igen er då kapitelnamnen är nästan de samma som dagens AFS namn.
Idag finns där tydliga krav kring att riskbedömningar ska utföras i närmare 70% av AFS, sen kommer man i första hand att hänvisa till häftet Systematiskt arbetsmiljöarbete där det tydligt framgår att riskbedömningar skall genomföras regelbundet, vid planerade förändringar och vid inträffade händelser som olyckor och allvarliga tillbud.
För att förstå var de gamla paragraferna tar vägen i den nya regelstrukturen har Arbetsmiljöverket tagit fram ”paragrafnyckeln” där ni kan finna alla gamla AFS:er och i vilka av häften samt vilka kapitel de hamnat.
Tidigare fanns där definitioner och tillämpningsområden där information om vem föreskriften riktar sig till. I de nya häftena har man valt att lägga in rubrikerna: Varför föreskrifterna finns, Då gäller föreskrifterna, Vem föreskrifterna riktar sig till och Definitioner. Genom dessa rubriker ska verksamheter får en förståelse om föreskrifter gäller dem.
De nya föreskrifterna ska börja gälla 1/1- 2025. Beslut om de nya föreskrifterna kommer tas ca 1 år innan de börja gälla, vilket innebär att verksamheter har tid på sig att sätta sig in i den nya strukturen.
Följ utvecklingen för den nya regelstrukturen på Arbetsmiljöverkets hemsida.