Arbetsmiljöverket har i uppdrag att utöva tillsyn över Arbetsmiljölagen samt föreskrifter som förmedlats med stöd av denna lag. Det innebär att ni som arbetsgivare kan får en kallelse om att Arbetsmiljöverket ska komma på inspektion vilket ger er möjlighet att förbereda er verksamhet inför inspektionen. Arbetsmiljöverket kan även göra oanmälda inspektioner vilket innebär att du som arbetsgivare måste släppa in dem så de kan utöva tillsyn enligt kapitel 7 Tillsyn, i Arbetsmiljölagen.
Arbetsmiljölagen
Arbetsmiljölagen är den grundläggande lagstiftningen för arbetsmiljö. Arbetsmiljölagen är en ramlag vilket innebär att det ges utrymme för tolkning avseende hur man bedriver sitt arbetsmiljöarbetet, detta då lagen ska kunna appliceras på all typ verksamhet som bedrivs i Sverige.
I Arbetsmiljölagen finns även mer specifika och tydliga krav t.ex. kring roller och ansvar, samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud och tillsyn av myndigheten. Fler tydliga krav finns i Arbetsmiljöverkets föreskrifter, AFS:er.
Som arbetsgivare ska du säkerställa att du lever upp till arbetsmiljölagen och dess förordning samt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Detta gör du genom att bedriva ett Systematiskt arbetsmiljöarbete i din verksamhet.
Tillsyn
Tillsynsmyndigheten, i första hand Arbetsmiljöverket ska ges tillträde till arbetsställe och får där utföra undersökningar och ta prover, de har rätt att erhålla upplysningar och handlingar samt påkalla de undersökningar som behövs för tillsyn enligt arbetsmiljölagen.
Syftet med tillsyn (inspektioner) är att undersöka om det finns brister i arbetsmiljön samt att stärka arbetsplatsens egen förmåga att förebygga risker.
Inspektionerna är viktiga tillfällen för dialog mellan inspektören, arbetsgivaren och skyddsombudet. Inspektören visar på de arbetsmiljöbrister som finns i verksamheten, förklarar vilka riskerna är och vilka regler som gäller. Arbetsgivaren och skyddsombudet får också möjlighet att ställa frågor så att det fortsatta arbetet med att förbättra arbetsmiljön underlättas. Läs mer om hur en inspektion går till.
Arbetsmiljöverket kan lämna en underrättelse eller ett inspektionsmeddelande, fatta besluta om föreläggande och förbud med eller utan vite samt lämna krav på att betala sanktionsavgifter om man inte lever upp till vissa specifika krav t.ex. utbildningsbevis för utbildning i allergiframkallande produkter, utfärdat körtillstånd för truck, besiktningsbevis för trycksatta anordning.
Efter en tillsyn efterlämnas oftast inspektionsmeddelande med de brister som påträffats och krav på åtgärder som arbetsgivare ska vidta. Ett inspektionsmeddelande är inte juridiskt bindande utan ska ses som en möjlighet att frivilligt rätta till de brister som inspektören sett. Om man inte rätta till bristerna kan Arbetsmiljöverket besluta om föreläggande eller förbud.
Det är många begrepp som är viktiga att förstå när man erhåller ett inspektionsmeddelande, t.ex. vad innebär att man får en underrättelse, ett föreläggande eller kanske ett förbud.
Nova Arbetsmiljö finns här för dig som arbetsgivare och hjälper dig att tolka och bemöta t.ex. inspektionsmeddelanden och förelägganden från Arbetsmiljöverket.
Varmt välkommen att kontakta oss.